HTML

forró pont

Mindenféle hétköznapi vagy nem hétköznapi témákról vegyesen.Kommentár az Index olyan cikkeihez is,melyet nem lehet kommentezni.)Kényesebb témák amikről nem szívesen csevegünk.

Friss topikok

  • Mariann László: Rátaláltam erre a blogra és tetszik.Annyi tehetséges ember van akik jól tudnak írni.Míg nem volt i... (2014.07.01. 09:45) szocializmus & kapitalizmus

Linkblog

Mi szüli a szélsőséget?

2010.03.21. 23:22 | Gempacsöki Boborján | Szólj hozzá!

 

Senki nem agresszorként születi,de persze vannak erősebb temperamentummal megáldott emberek és népek,még is érdemesebb kicsit jobban a dolgok mélyére ásni,hogy mi szüli az egyre több szélsőséget kishazánkban,és úgy általában véve az egész világban.

Az emberiség a múltban rendszerint a szemet szemért elvet gyakorolta a legtöbbet és nem volt ez túl rossz megoldás lévén hogy lényegesen csökkenthette a gyászt egy gyilkossági ügyben pl, és alapvető emberi igény a bosszú.

Akadnak persze emberek mint Jézus is,akik képesek a bosszún túllépni és miután levágták a fél fülét,kezét,pöcsét,esetleg elszedték minden földi javát is és a feleségét is rommá erőszakolták,még is képesek rá hogy mosolyogjanak és megbékéljelen önmagukkal és a világgal is,hogy nekik ezt dobta a gép.

De az emberek nagyrészére nem ez a jellemző.Hiába hirdeti az összes biblia és keresztény tan,hogy bosszút állni márpedig csúnya dolog,még is mindenki érezte már hogy de jó volt a kisköcsög szomszédban lakó gyereket jól seggberúgni,mikor nem látta senki,csak mert esetleg kicsúfolt mások előtt.És az érzés bezony mennyei.Kár tagadni.

Na de nem az őskorban vagyunk,hogy egy bunkósbottal intézzük el a dolgokat és nem mindenki született jó politikusnak sem,hogy asztalhoz üljön tárgyalni ellenségeivel és megbeszéljék egy pohár sör mellett a dolgot hogy talán még sem kéne ellopnod a nőmet és a javaimat komám.

Erre az áthidalhatatlan megoldásra találták ki az egyszerű hétköznapi embereknek a jogot és a jogorvoslatot,ami már egy ideje (igaz nem olyan régóta) de a csórókat is védeni igyekszik,lévén ők vannak többen és a túl sok igazságtalanságból sok jó nem születik elvén,megalkották a paraszti rétegnek is a lehetőséget,hogy pörlekedhet és védheti igazát egy kinevezett Jézus Krisztus szolgája,emberek bírája és a falu előtt.A dolog egész jól bevált,a parasztok örültek és az urak is nyugodtan aludhattak ágyaikban.De akkor még nem volt túl nagy divat a korrupció,ez a dolog akkor jött divatba amikor az úrfi túl sok pört veszített a parasztlányok megerőszakolása miatt és már a börtön fenygetette úri valagát.Na ekkor és erre találták ki a korrupciót és a dologgal sikeresen bebizonyították,hogy a földi környezetben íródott törvények egyenlőek a nullával,mert ha a két fél társadalmi különbsége túl nagy,akkor bezony az felperes elmehet a búbánatos picsába is zabot hegyezni,akkor sem ítél javára a bíróság.

És itt lép életbe a fenti cím.

Ugyan is a jogorvoslat hiánya,vagy túl sok hiánya szüli a szélsőséges embereket,amikor nem nyer a bajára orvosságot máshogy,mint lapáttal,kaszával és önbíráskodással.

Mert nem lehet egy "Isten így akarta/rendelte" szar dumával meggyőzni azt,akinek megölték a hozzátartozóját és a gyilkost nem hogy nem kötik fel,hanem még neki a gyászoló félnek kell élete végéig eltartania a saját adójából.

Mert gyűlölet és harag keletkezik abban az emberben,aki a korrupt ítélet miatt nem nyer jogorvoslatot.

Sok és nagy igazságtalanság pedig feszültséget szül.Óriási társadalmi feszültségeket.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hot-spot.blog.hu/api/trackback/id/tr531858076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása